Hoe reageren op mensen met een psychisch probleem?

Ooit al zo gereageerd Op 10/10/2013, werelddag geestelijke gezondheid lanceerde de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) de ietwat confronterende website www.ooitalzogereageerd.be.
Met de website wil de VVGG Vlaanderen normaler leren omgaan met mensen met psychische problemen.


Psychische problemen zijn niet zomaar enkel biomedische, genetische, neurologische reacties of een ziekte van de hersenen. Het zijn meestal begrijpelijke, menselijke reacties op specifieke situaties. En naar die reacties kunnen we luisteren. En toch. Volgens een studie van de denktank Itinera zoeken twee op drie mensen geen hulp, houden ze hun problemen stil. Soms uit schrik voor de reacties van anderen. “Je maakt het veel erger dan het eigenlijk is” of “Je beeldt het je allemaal maar in” zijn vaak gehoorde reacties.

Daarom werd de ietwat confronterende website www.ooitalzogereageerd.be gelanceerd. Hierin geven we heel wat tips over hoe je het gesprek met mensen met een psychisch probleem positief kan aangaan. Sommige reacties, hoe goed bedoeld ook, blokken immers elk verder gesprek af. Soms wordt er zelf niet gereageerd, en dit laat een te pijnlijke leegte…”. Het wordt dus tijd om normaal te doen over psychische problemen. Een geestelijk gezond Vlaanderen kan ook bij jou starten.

Geestelijk gezond Vlaanderen